Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest odpowiedzią na niepokojące wyniki badań, z których wynika, że 54,5% dzieci w wieku 1-3 lata nieprawidłowo się odżywia. W ramach programu przygotowujemy edukatorów do zmiany nawyków jedzeniowych małych dzieci poprzez prowadzenie warsztatów z zakresu zdrowego żywienia dla kadry żłobków i przedszkoli w całej Polsce.
Od lutego 2015 roku edukatorzy żywieniowi programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” realizują cykle 12 warsztatów, w których uczestniczy cały personel żłobków i przedszkoli. Placówki miały również możliwość uczestniczenia w warsztacie dotyczących wybranego przez siebie zagadnienia. Z takiej opcji skorzystało ponad 50% z nich. Wśród tematów dodatkowych zajęć najczęściej wybierano : ogólne podstawy żywienia oraz analizę jadłospisów w placówce.
We wstępnej ankiecie ewaluacyjnej programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” wzięło udział 251 przedstawicieli żłobków i przedszkoli – dyrektorów placówek oraz wytypowanych przez nich osób, które uczestniczyły w warsztatach dotychczas zrealizowanych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Wszyscy ankietowani podkreślali wysoką wartość edukacyjną programu oraz fakt, że dobór omawianych tematów ułatwia praktyczną realizację zaleceń żywieniowych. Obecność edukatorów w placówkach uczestniczących w programie umożliwia dopasowanie konsultacji edukatora do potrzeb placówki.
Przykładowe efekty pracy edukatorów żywieniowych z perspektywy żłobków i przedszkoli:
– Nauczycielki po pierwszych warsztatach przeprowadziły z dziećmi zajęcia, na których dzieci poznały zasady z nowej piramidy żywienia. Potem dzieci same skomponowały zdrowy jadłospis na cały dzień w przedszkolu, wg którego panie kucharki przygotowały dzieciom wymyślone przez nich potrawy. Przedszkole Publiczne Nr 5, Łomża
– Podzielono posiłek główny, jakim jest obiad, na dwie tury. Przed leżakowaniem dzieci otrzymują drugie danie, zaś po leżakowaniu podawana jest zupa i podwieczorek. Pomaga to dzieciom w zjadaniu całych porcji i ma bezpośredni wpływ na ilość zjadanego przez dziecko jedzenia. Jest to szczególnie istotne w odniesieniu do “niejadków”, które bardzo często nie są w stanie zjeść całego obiadu w ciągu jednego posiłku. Przedszkole Miejskie Nr 38, Olsztyn
– Zastąpiono panierowane i smażone mięsa potrawami gotowanymi i pieczonymi. Odpowiedni sposób doprawiania powoduje, że nasze maluszki szybko przyzwyczaiły się do zdrowych posiłków. Niepubliczny Żłobek Klub Maluszka „Tęcza”, Wrocław
– Zastąpiono herbatki wodą, którą dzieci polubiły, po początkowej niechęci spowodowanej brakiem wyraźnego smaku. W ciągu dnia podajemy dzieciom kompoty przygotowywane ze świeżych owoców bez dodatku cukru kompoty oraz mleko modyfikowane. Niepubliczny Żłobek “Klub Maluszka Cztery Słonie”, Wrocław
Więcej informacji o programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
https://www.frd.org.pl/programy/zdrowo-jemy-zdrowo-rosniemy/